Mont D’or

Ett säkert tecken på att hösten närmar sig (det är sen gammalt)…
Välkommen till disken Mont D’or, säsongsosten är äntligen här och stannar till mars.

Mont d’Or (Frankrike) eller Vacherin Mont d’Or (Schweiz) är en härligt krämig kittost från Jurabergen i Frankrike. Osten är en säsongsost som bara får tillverkas mellan 15 augusti och 15 mars. Kallas även vinterosten. Serveras med ett vitt vin med syra eller varför inte Champagne.

FONDUE PÅ MONT D’OR
Stoppa ner antal vitlöksklyftor efter önskemål och picka några hål med en gaffel. Häll på en skvätt torrt vitt vin. Ugnsbaka osten hel i sin träask 180 grader i ca 15-20 minuter, (sätt gärna lite ugnsfolie runt träasken men inte över!).

Lyft av den övre skorpan försiktigt och doppa grönsaker efter smak såsom gurkstavar, morotsstavar, blomkål, broccoli och champinjoner men även bitar av surdegsbröd. För en matigare rätt serverar man mandelpotatis(eller annan potatis) och skopar över den varma ostmassan. Till detta syltlök och cornichonnes samt salta charkuterier vid sidan om. För lite sötma testa amarena körsbär 🍒
Muuuums!

ostaffarenilinne #linnegatan46 #montdor #vacherinmontdor #ostbutik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *